Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

ΩΦΕΛΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ



ΩΦΕΛΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ

Σε τι βοηθά η άσκηση (Οφέλη της άσκησης)

Όλοι γνωρίζουμε ότι η άσκηση συνδέεται άμεσα με τη σωματική, αλλά και την ψυχική υγεία   ενός ατόμου και αποτελεί το καταλληλότερο μέσο πρόληψης και αποκατάστασης χρόνιων παθήσεων.







Πώς βοηθούμε με την άσκηση το σώμα μας

-Η άσκηση αυξάνει την ικανότητα των πνευμόνων μας. Οι πνεύμονες παίρνουν σε κάθε εισπνοή περισσότερο αέρα, άρα και περισσότερο οξυγόνο με λιγότερη προσπάθεια (αντοχή: η φυσική ικανότητα να αντέχουμε στην κούραση – βελτίωση αερόβιας-αναερόβιας  ικανότητας) .
-Αυξάνει την ικανότητα της καρδιάς μας  με διάφορους τρόπους. Η καρδιά είναι ένας μυς. Όσο πιο γυμνασμένη είναι τόσο πιο αποδοτικά και πιο οικονομικά εργάζεται (καρδιοαναπνευστική αντοχή).
-Βοηθά  το μυοσκελετικό μας σύστημα. Πλάθει ένα ωραίο σώμα και γερό. Έχοντας δυνατό σκελετό και μύες γινόμαστε πιο γρήγοροι (ταχύτητα: η φυσική ικανότητα των μυών να παράγουν έργο στη μονάδα του χρόνου) και πιο δυνατοί (δύναμη: η φυσική ικανότητα των μυών να υπερνικούν αντιστάσεις). Αποκτάμε καλύτερη στάση και γινόμαστε πιο ελαστικοί (ευκαμψία: η φυσική ικανότητα των αρθρώσεων να λειτουργούν σε όλο το εύρος της κίνησης - ευλυγισία: η  φυσική ικανότητα των μυών να διατείνονται ). Μας βοηθά να μπορούμε να πηδήξουμε μακριά, να σκαρφαλώσουμε, να κολυμπήσουμε, να κάνουμε ποδήλατο, να παίξουμε παιχνίδια με πολύπλοκες κινήσεις (συντονισμός-νευρομυϊκή συναρμογή: η φυσική ικανότητα των μυικών ομάδων να συνεργάζονται μεταξύ τους και να εκτελούν με ακρίβεια κάποιες κινήσεις, αλλά και με το νευρικό σύστημα).

-Θωρακίζει την υγεία μας και μας προστατεύει από επιδημίες και ασθένειες (λειτουργεί προληπτικά για τη διατήρηση της υγείας μας).
-Βοηθά να κοιμόμαστε καλύτερα τη νύχτα.
-Με την άσκηση έχουμε καλύτερη όρεξη και χωνεύουμε πιο εύκολα.
Σε συνδυασμό με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, η άσκηση μας βοηθά να έχουμε καλή φυσική κατάσταση (αφού με αυτήν βελτιώνουμε ή  διατηρούμε σε καλό επίπεδο τις φυσικές μας ικανότητες:  αντοχή, δύναμη, ταχύτητα, ευλυγισία, ευκαμψία, νευρομυική συναρμογή) άρα βελτίωση και διατήρηση της σωματικής μας υγείας, της απόδοσής μας και οδηγεί σε μια ποιοτική ζωή.


Πώς βοηθούμε με την άσκηση το πνεύμα μας

-Η άσκηση μας αναζωογονεί και μας ξεκουράζει.
-Όταν ασκούμαστε στο σώμα μας εκκρίνονται οι ενδορφίνες. Είναι ορμόνες (γνωστές και σαν «ορμόνες της ευτυχίας), δηλαδή χημικές ουσίες που μειώνουν το άγχος και τη νευρικότητα και μας βοηθούν να αποκτήσουμε καλύτερη διάθεση και να διώξουμε τη μελαγχολία.
-Η άσκηση μας βοηθά να βάλουμε στόχους και να προσπαθούμε να τους πετύχουμε.
-Με την άσκηση γινόμαστε πιο κοινωνικοί.
-Με την άσκηση έχουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και πίστη στις δυνατότητές μας.
-Με την άσκηση αποδίδουμε καλύτερα στις υποχρεώσεις μας.
Έτσι η άσκηση βοηθά στη βελτίωση και διατήρηση της πνευματικής και ψυχικής μας υγείας.


Για να γυμναζόμαστε όμως αποτελεσματικά και με ασφάλεια

-Χρειάζεται να ασκούμαστε τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα (συχνότητα) και με συγκεκριμένη ένταση.
-Η άσκηση να έχει διάρκεια τουλάχιστον είκοσι λεπτά.
-Φοράμε αθλητική ενδυμασία και αθλητικά παπούτσια.
-Ποτέ δε γυμναζόμαστε με γεμάτο  στομάχι. Πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον τρεις ώρες από το τελευταίο γεύμα μας.
-Ακολουθούμε τις οδηγίες του γυμναστή μας. Αυτός είναι ο εξειδικευμένος επιστήμονας που θα μας προσφέρει τη γνώση.





ΠΗΓΕΣ – ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ηλεκτρονικές πηγές:

Ηλεκτρονικό βιβλίο για την άσκηση και την υγεία
http://www.exerciseforhealth.gr/index.php?mod=content&cid=e-book


Βιβλιογραφία:

Μουρατίδης Ι.,Καμπίτσης Χ., Μουντάκης Κ., Μάστορα Ι.,"Εγχειρίδιο Ολυμπιακής και Αθλητικής Παιδείας για Εκπαιδευτικούς", Αθήνα 1998


Γεροδήμος Βασίλειος (υπεύθυνος έκδοσης)  , Η άσκηση ως μέτρο πρόληψης και αποκατάστασης χρόνιων παθήσεων', Τρίκαλα 2013.

Εφημερίδες:








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Κύριοι στόχοι της  Φυσικής Αγωγής   στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση,  είναι η ενίσχυση της υγείας του μαθητή...