Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Doping (Ντόπινγκ)


Το ντόπινγκ στον αθλητισμό



Του Rodrigo de Matos, από την Πορτογαλία για την εφημερίδα Expresso


Οι εκπαιδευτικοί φυσικής αγωγής μέσα από προγράμματα και κατάλληλες δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του ντόπινγκ στον αθλητισμό,  ενημερώνοντας, προλαμβάνοντας και αλλάζοντας στάσεις στις ομάδες στόχους: αθλητές, γονείς αθλητών.


Ορισμοί


Η λέξη «dope» προέρχεται από τη ονομασία ενός αλκοολούχου ποτού της Αφρικής, που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα ως διεγερτικό σε θρησκευτικές τελετές της μαύρης ηπείρου.
 «Ντόπινγκ στον αθλητισμό μπορούμε να ορίσουμε τη  χρήση από τον αθλητή ή τη χορήγηση σε αυτόν από άλλο άτομο ουσιών που είναι ξένες προς τις μεταβολικές διεργασίες του ανθρώπινου οργανισμού ή και φυσιολογικών ουσιών σε μεγαλύτερη ποσότητα ή τη  χρήση   μεθόδων  και τεχνικών με στόχο την  παράνομη και τεχνητή βελτίωση της επίδοσης»
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ (WADA World Anti-Doping Agency ), έχει καθορίσει έναν κατάλογο με όλες τις απαγορευμένες ουσίες και μεθόδους. Η χρήση οποιασδήποτε από αυτές τις ουσίες η τις μεθόδους ονομάζεται ντόπινγκ .

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Κύριοι στόχοι της  Φυσικής Αγωγής   στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση,  είναι η ενίσχυση της υγείας του μαθητή...